keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

John Stephens: Smaragdiatlas.


John Stephens: Smaragdiatlas - Kirja aikojen alusta I
Suomentanut Kaisa Kattelus
Ulkoasun suunnittelu Eevaliina Rusanen
Kustantaja Tammi
Englanninkielinen alkuteos The Emerald Atlas - The books of beginning I
Sivumäärä: 417

Jo jonkin aikaa sitten kirjastosta tarttui mukaan minulle ihan uusi tuttavuus. Kannen sisäsivuilla olevat arvostelut ja kehut vakuuttivat minut: "fantasiaa Rowlingin ja Tolkienin hengessä" tottakai tälläinen pitäisi lukea! 

Enkä joutunut pettymään. Kirja vei mukanaan ensimmäisistä sivuista alkaen. Toisaalta ihan sinne "Tolkienin tai Rowlingin tasolle" en ainakaan tätä ensimmäistä kirjaa sijoittaisi. Alku lähti käyntiin ehkä vähän turhan hitaasti, olisin toivonut säpäkämpää toimintaa jo alkuun. Jossain puolivälin jälkeen kirja muuttui kuitenkin siitä ihan ok:sta tosi hyväksi.

 Smaragdiatlaksessa oli ihania henkilöitä, joihin ainakin minä kiinnyin hetkessä. Aluksi päähenkilökolmikko, eli sisarukset Kate, Michael ja Emma olivat minulle hieman oudoksuttavia, tuntui jotenkin oudolta lukea yhtäkkiä sisaruksista, mutta totuin siihen todella nopeasti. Kirjassa oli sopivasti huumoria. Sisarusten persoonat olivat ihania, Emman äkäisyydestä Michaelin nörtteyteen ja Katen huolehtivaisuuteen pikkusisaruksiaan kohtaan. Myöskään jännitystä ei puuttunut. Kirjassa oli paljon tyyppillisiä fantasian elementtejä, mutta se oli silti täysin kliseetön, omanlaisensa tarina. Tykkäsin erityisesti aikamatkustuksesta, koska se toi kirjaan jotenkin sekavuutta ja oli mielestäni mielenkiintoista.

Kirjassa Kate, Michael ja Emma ovat kiertäneet orpokodista toiseen. Heidän vanhempansa ovat salaperäisellä tavalla kadonneet heidän ollessaan pieniä. Eräänä päivänä sisarukset joutuvat perin eriskummalliseen orpokotiin, Cambridge Fallsiin. Sieltä he löytävät merkillisen kirjan, joka vie heidät menneisyyteen, synkkiin aikoihin ja seikkailu voi alkaa!

Suosittelen kirjaa ehdottomasti minulaisilleni lukijoille, fantasian ikuisille suurkuluttajille. Tykäätte varmasti! Miksei myös sellaisille, jotka haluavat kokeilla jotain uutta. 

2 kommenttia: