maanantai 26. elokuuta 2013

Michael Morpugro: Sotahevonen.

¨

Michael Morpugro: Sotahevonen
Suomentanut Päivi Pouttu-Deliére            
Kustantaja Gummerus              
Englanninkielinen alkuteos War Horse
Sivumäärä 196

Luin tämän kirjan loppuun jo jonkin aikaa sitten, mutta nyt vasta ehdin tulla siitä kirjoittamaan tänne blogin puolelle. Ennen Sotahevoseen tarttumista olin jo katsonut kirjan perusteella tehdyn elokuvan kahdesti. Tykkäsin elokuvasta, ja lisäksi hyvä ystäväni suositteli kirjaa minulle. Tämä onkin ollut lukulistallani jo pidemmän aikaa, ja nyt viimein sain sen luettua. 

Kirjassa seurataan Joey -hevosen elämän kulkua, kun se kiertää sodan jaloissa ihmiseltä ihmiselle. Joeyn ollessa vasta villi ja kouluttamaton varsa sen on rakkaudella kouluttanut Albert -niminen poika. Sodan syttyessä Albert joutuu luovuttamaan Joeyn armeijalle. Pitkällä matkallaan Joey kohtaa niin ystävällisiä kuin vähemmänkin ystävällisiä ihmisiä. Mutta selviääkö se sodasta, ja kohtaavatko Albertin ja Joeyn tiet vielä?

Sotahevonen on kirjoitettu hevosen näkökulmasta, ja jo itsessään tämä luo kirjaan ihanan tunnelman ja tietynlaisen koskettavuuden. Itse kun olen hevosharrastaja, kirja sai minut miettimään miten hevoset näkevät asiat ja mahtavatko ne oikeasti ajatella vaikkapa kirjan kuvaamalla tavalla. 

Kirjan kerran avauttua ei sitä olisi halunnut millään enää edes käsistä laskea. Elokuvan tapaan kirja oli todella liikuttava, mutta jos kirjaa ja elokuvaa muuten vertailee keskenään, vie kirja aivan mennen tullen. Kuten aina. ;-) Kaikkiaan Sotahevonen oli taitavasti kirjoitettu, sopivan jännittävä, liikuttava, tunnelmallinen ja ajatuksia herättävä kirja. Se oli myös suhteellisen kevyttä ja helppoa luettavaa, joten ihan jokainen varmasti tämän jaksaa ja kykenee lukemaan. Suosittelen erityisesti hevosista tai sotaromaaneista pitäville, tai niille jotka haluavat itkeä liikutuksen kyyneliä. 

2 kommenttia:

  1. este libro mas marvilloso del mundo ! <3

    VastaaPoista
  2. Luen itse tuota kirjaa nyt, tähän asti ollut tosi hyvä!

    VastaaPoista